Sanaskoti > Toiminta

Sanaskodin päihde- ja mielenterveyskuntoutus

Pääasiallinen kohderyhmämme ovat aikuiset päihde- ja mielenterveyskuntoutujat. Palvelumme soveltuvat erityisen hyvin asiakkaille, joiden kuntoutuksessa otamme huomioon alkoholi-, huume-, lääkeriippuvuus-, mielenterveys- ja sosiaaliset ongelmat samaan kuntoutusaikaan. Tällä hetkellä Sanaskodilla ei toteuteta korvaushoitoa. 

Asiakkaillemme on käytössä Siuntiossa 17-paikkainen laitoskuntoutusyksikkö. Lisäksi jatkokuntoutuksen mahdollisuutena on myös Sanaskodin tukiasumispalvelut.

Teemme kiinteää yhteistyötä tukien ja täydentäen jo olemassa olevia sosiaalipuolen päihde- ja mielenterveyspalveluita. Asiakkaamme hakeutuvat päihdekuntoutukseen pääsääntöisesti oman paikkakunnan selviämisasemien, päihdeklinikoiden, sosiaalitoimistojen, mielenterveysyksiköiden, sairaaloiden, terveyskeskusten tai katkaisuhoidon kautta. Kuntoutukseen tullaan kunnan/kaupungin myöntämällä maksusitoumuksella, mutta itsemaksavanakin asiakkaana hoitoon voi hakeutua. Kuntoutukseen tullaan päihteettömänä.

Kuntoutukseen tullessa, alkuvaiheessa laaditaan asiakkaan kanssa yhdessä henkilökohtainen kuntoutussuunnitelma, jota päivitetään säännöllisesti. Kuntoutussuunnitelma ja väliarviot toimitetaan aina lähettävälle taholle. Kuntoutuksen aikana järjestetään hoitoneuvotteluja yksilöllisen kuntoutussuunnitelman mukaan.

Sanaskoti Siuntio - kuntoutusyksikkö

Sanaskodin toimintaa, esim. Puuhapajalla Me Sotkijat -ryhmässä.

Sanaskoti Siuntio on myös ympärivuorokautinen 17-paikkainen laitoshoidon yksikkö päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Ammattihenkilökunnalla on työtehtävien edellyttämä koulutus ja henkilöstön määrä täyttää STM 2002:n vaatimukset. 

Tilamme on remotoitu ja suunniteltu asiakkaiden näkökulmasta viihtyviksi. Myös esteettömyys on otettu huomioon eli tilamme soveluvat myös liikuntarajoitteisten asiakkaiden kuntoutukseen.

Siuntion kahdeksan hehtaarin maa-alue ja rakennusten kokonaisuus mahdollistaa asiakkaille enemmän myös toiminnallista kuntoutusta ; terapeuttisia ryhmiä, toiminnallisia ryhmiä, Creen Care -toimintaa (kesäisin puutarha- ja eläinterapia) sekä hyvät ulkoilumahdollisuudet luonnon keskellä.

Kuntoutukseen sisältyy mahdollisuus edetä intensiivikuntoutuksesta Sanaskodin tukiasumispalvelujen piiriin ja kuntoutujalle myös räätälöidään tarvittaessa avohoidonpalvelu- ja/tai intervallihoitojaksoja.

Siuntion päärakennus

Arviolta 1930-luvulla rakennettu hirsirunkoinen entinen maalaistalo, jossa mansardikatto peltikatteella. 2-kerroksisen rakennuksen pinta-ala on noin 250m2. Yläkerrassa tilat neljälle asiakkaalle. Alakerrassa yksi huone ja WC sekä ruokasali, keittiötilat.

Täällä tiloissa tapahtuu kuntoutujien ruokailut ja kahvihetket.

Ristola

Ristolan on Sanaskodin toiminnallinen keskus, jossa sijaitsee hoitajien kasliatilat sekä asiakkaiden toimintatiloja esim. ryhmätilat, harrastetilat, askartelutilat, punttisali. Kuvassa oikealla näkyy keltainen 1-kerroksinen puurakennus (276 m2), joka on täysin saneerattu 2000-luvulla. .

Paavola

1-kerroksinen noin 270 m2 puurakennus, jossa on 12 asuinhuonetta, olohuone, pieni keittiö sekä WC- ja suihkutilat.

Tämä rakennus on tarkoitettu asumiseen erillisissä yhden hengen huoneessa ja yleistilossa oleskeluun. 

Nimensä rakennus on saanut Sanaskodin Paavo-kissasta, joka mielellään oleskelee juuri tässä rakennuksessa.

Siuntion sauna- ja muut rakennukset

130 m2:n saunarakennuksessa saunatilojen lisäksi takkahuone, yksi asiakashuone, pyykinpesutilat sekä WC:t.

Muut rakennukset ja rakennelmat: Lisäksi kiinteistöllä sijaitsee 170 m2:n teräs/puurakenteinen varastohalli, "keltainen mökki" sekä "punainen mökki", kota-rakennus, grillikatos, puukatos ja maakellari.