Sanaskoti > Toiminta

Sanaskodin päihde- ja mielenterveyskuntoutus

Pääasiallinen kohderyhmämme ovat aikuiset päihde- ja mielenterveyskuntoutujat. Palvelumme soveltuvat erityisen hyvin asiakkaille, joiden kuntoutuksessa otamme huomioon alkoholi-, huume-, lääkeriippuvuus-, mielenterveys- ja sosiaaliset ongelmat samaan kuntoutusaikaan.Emme toteuta korvaushoitoa. 

Asiakkaillemme on käytössä kolme asumisyhteistöä (Paavola, päätalo ja mökkikylä). Meille voi tulla päihdelaitoskuntoutuksen lisäksi tehostettuu palveluasumiseen sekä tukiasumipalvelujen piiriin.

Teemme kiinteää yhteistyötä tukien ja täydentäen jo olemassa olevia sosiaalipuolen päihde- ja mielenterveyspalveluita. Asiakkaamme hakeutuvat päihdekuntoutukseen pääsääntöisesti oman paikkakunnan selviämisasemien, päihdeklinikoiden, sosiaalitoimistojen, mielenterveysyksiköiden, sairaaloiden, terveyskeskusten tai katkaisuhoidon kautta. Kuntoutukseen tullaan kunnan/kaupungin myöntämällä maksusitoumuksella, mutta itsemaksavanakin asiakkaana hoitoon voi hakeutua. Kuntoutukseen tullaan päihteettömänä.

Kuntoutukseen tullessa, alkuvaiheessa laaditaan asiakkaan kanssa yhdessä henkilökohtainen kuntoutussuunnitelma, jota päivitetään säännöllisesti. Kuntoutussuunnitelma ja väliarviot toimitetaan aina lähettävälle taholle. Kuntoutuksen aikana järjestetään hoitoneuvotteluja yksilöllisen kuntoutussuunnitelman mukaan.

Sanaskoti Siuntio - kuntoutusyksikkö

Sanaskodin toimintaa, esim. Puuhapajalla Me Sotkijat -ryhmässä.

Sanaskoti Siuntio tarjoaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujille palvelutarpeesta riippuen ympärivuorokautista laitoshoitoa, tehostettua palveluasumista ja tukiasumista. n yksikkö  Ammattihenkilökunnalla on työtehtävien edellyttämä koulutus ja henkilöstön määrä täyttää STM 2002:n vaatimukset. 

Tilamme on remotoitu ja suunniteltu asiakkaiden näkökulmasta viihtyviksi. Myös esteettömyys on otettu huomioon eli tilamme soveluvat myös liikuntarajoitteisten asiakkaiden kuntoutukseen.

Siuntion kahdeksan hehtaarin maa-alue ja rakennusten kokonaisuus mahdollistaa asiakkaille enemmän myös toiminnallista kuntoutusta ; terapeuttisia ryhmiä, toiminnallisia ryhmiä, Creen Care -toimintaa (kesäisin puutarha- ja eläinterapia) sekä hyvät ulkoilumahdollisuudet luonnon keskellä.

Kuntoutukseen sisältyy mahdollisuus edetä intensiivikuntoutuksesta Sanaskodin tukiasumispalvelujen piiriin ja kuntoutujalle myös räätälöidään tarvittaessa avohoidonpalvelu- ja/tai intervallihoitojaksoja.

Ristola

Ristolan on Sanaskodin toiminnallinen keskus, jossa sijaitsee hoitajien kansliatilat sekä asiakkaiden toimintatiloja esim. 100m2:n uusi ryhmätila, harrastetilat, askartelutilat ja punttisali. Kuvassa oikealla näkyy keltainen 1-kerroksinen puurakennus (276 m2), joka on täysin saneerattu 2000-luvulla. .

Siuntion päärakennus

Arviolta 1930-luvulla rakennettu hirsirunkoinen entinen maalaistalo, jossa mansardikatto peltikatteella. 2-kerroksisen rakennuksen pinta-ala on noin 250m2. Yläkerrassa tilat neljälle asiakkaalle ja alakerrassa yksi asiakashuone + inva-mitoitettu WC. Alakerran tiloissa tapahtuu myös kuntoutujien ruokailut ja kahvihetket.

Paavola

1-kerroksinen noin 270 m2 puurakennus, jossa on 12 asuinhuonetta, olohuone, pieni keittiö sekä WC- ja suihkutilat.

Tämä rakennus on tarkoitettu asumiseen erillisissä yhden hengen huoneessa ja yleistilossa oleskeluun. 

Nimensä rakennus on saanut Sanaskodin Paavo-kissasta, joka mielellään oleskelee juuri tässä rakennuksessa.

Sanaskodin mökkikylä

Olemme saaneet Sanaskoti Siuntion -alueelle (Paavolan viereen) rakennusluvat mökkikylälle, johon tulee ympärivuotiseen asumiseen suunniteltuja hirsirakenteisia mökkiyksiöitä. Mökeissä on asuinhuoneen lisäksi on oma minikeittiö sekä inva-mitoitettu WC/suihku-tila.

Helmikuu 2019 alusta Sanaskodilla on valmiina asiakkaille käyttöön kaksi (2kpl) mökkiyksiötä. Palvelutarpeen ja mahdollisuuksien mukaan niitä hankitaan asiakaskäyttöön lisää.

Oheisessa kuvassa Sanaskodin täysihirsinen mökkiyksiö oli valmisteilla Salvoksen talotehtailta.

Siuntion sauna- ja muut rakennukset

130 m2:n saunarakennuksessa saunatilojen lisäksi takkahuone, yksi asiakashuone, pyykinpesutilat sekä WC:t.

Muut rakennukset ja rakennelmat: Lisäksi kiinteistöllä sijaitsee 170 m2:n teräs/puurakenteinen varastohalli, "keltainen mökki" sekä "punainen mökki", kota-rakennus, grillikatos, puukatos ja maakellari.